FOTO: Hudební klub v Plzni zapálila pyrotechnika. Cvičení prověřilo i chytrý oblek



 06. 09. 2017

Výbuch pyrotechniky způsobil požár hudebního klubu ve sklepě bytového domu. To byl scénář cvičení, která ve středu zaměstnal dohromady na dvě stovky policistů, hasičů a záchranářů. Ti museli zachránit a ošetřit zhruba 150 figurantů. Cvičení otestovalo i chytrý oblek, vyvíjený Západočeskou univerzitou.

Výbuch pyrotechniky v šatnách hudebního klubu Goethe´s Mefisto, který se nachází v podzemí bytového domu, odstartovalo ve středu cvičení hasičů, policistů a záchranářů.  

"Dopravní policisté okamžitě po příjezdu na místo provedli uzavření prostor této mimořádné události  a zajistili bezpečný odklon a regulaci dopravy tak, aby nebránila zásahu," doplnila policejní mluvčí Hana Štefflová.

Mezitím se pustili do akce také hasiči. V zasaženém prostoru se hasiči museli potýkat s nebezpečím ztráty orientace, se silným zakouřením i vysokými teplotami z důvodu problematického odvětrávání.

Požár fiktivně poranil návštěvníky a zapálil oblečení uložené v šatně klubu. "Zasahující museli zachránit a ošetřit asi sedmdesát osob, převážně popáleniny, intoxikace kouřem, zlomeniny a pohmožděniny," uvedl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Vítězslav Sladký.

Hasiči museli také monitorovat vrchní patra, protože ze sklepa se požár snadno šířil do celé budovy a toxický kouř ohrozil velký počet osob.

Studenti si vyslechli i o tom, jak vypadá chování při panice
Evakuaci jim navíc ztížily omezené únikové cesty a panika figurantů, jimiž byli studeni středních, vyšších odborných a vysokých škol.

"Psychologové je poučili, jak vypadá chování při panice, a figuranti se do svých rolí vžili poctivě. Někteří z nich simulovali i rodiče a příbuzné obětí. Zasahující si tak museli poradit i s poskytnutím první psychosociální pomoci," přiblížil Sladký.

A cvičení prověřilo i plzeňskou fakutlní nemocnici  „Díky tomuto taktickému cvičení jsme si opět ověřili připravenost Fakultní nemocnice Plzeň k příjmu většího počtu zraněných osob a procvičili postupy stanovené v aktualizovaném traumatologickém plánu," dodal ředitel Fakultní nemocnice Plzeň Václav Šimánek.

Univerzita otestovala "chytrý" oblek
Při zásahu se dostal do akce také chytrý hasičský oblek s chytrou rukavicí, který vyvinuli vědci na Západočeské univerzitě v Plzni spolu s dalšími partnery.

"Tento unikátní chytrý oblek umí monitorovat životní funkce zasahujícího hasiče a parametry okolí, ve kterém se nachází, jako jsou teplota, vlhkost, koncentrace toxických a výbušných plynů. Chytrá rukavice dokáže měřit teplotu jak na jejím povrchu, tak i teplotu vzdálených předmětů," uvedla za Západočeskou univerzitu v Plzni Kamila Kolářová s tím, že test dopadl úspěšně. 


Autor: Aneta Hrdličková



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: