FOTO: Památník Díky, Ameriko! jako veřejné toalety? Ochrání jej inteligentní kamery




Má navždy připomínat osvobození Plzně vojáky americké armády. Ne všichni ale zřejmě tuto historickou událost považují za důležitou k připomínání. A tak se v noci běžně u památníku Díky, Ameriko! srocují opilí lidé a přes den pro změnu bezdomovci. To pochopitelně ničí pietu místa. Plzeňská radnice tomuto chování hodlá učinit přítrž.

Patří k vyhledávaným cílům turistů v Plzni. Ne vždy ale jeho okolí působí důstojným a reprezentativním dojmem. To se však má v dohledné době změnit. Památník Díky, Ameriko! bude hlídaný moderním a inteligentním kamerovým systémem.

„Novinka dokáže rozpoznat neobvyklé chování v daném místě, nežádoucí pohyb, shromažďování více osob, odložené zavazadlo a podobně, následně systém automaticky vyvoláním poplachu upozorní obsluhu kamerového centra. Podobně zajistit chce krajská metropole postupně i další místa,“ vysvětloval radní města Martin Zrzavecký.

Prvním krokem ochrany bylo zvýšení hlídek městské policie. Ani to ale nestačilo, aby se lidé u památníku chovali nedůstojně. „Máme zde stále velké množství případů znečištění a vandalismu, proto takto reagujeme,“ doplnil Zrzavecký.

Nová kamera, která památník hlídá, disponuje 4K rozlišením. Zabudována je také takzvaná inteligentní analýza. Ta dokáže rozpoznat neobvyklé chování u památníku a upozornit na něj. V určité oblasti tak pozná například shromáždění většího množství lidí, odložení předmětu či překročení určité linie.

„Kritérií pro vyvolání poplachu je možno nastavit velmi mnoho a podrobně je specifikovat. Poplachy jsou automaticky zobrazovány na samostatném monitoru, kterým bylo dovybaveno centrální pracoviště obsluhy městského kamerového systému,“ vysvětlil radní Vlastimil Gola.

Kamerový systém už přinesl i první konkrétní výsledek. Odhalil ženu, jež na památník opilá močila. Okamžitě tak zasáhli přivolaní strážníci. Památník je totiž evidován jako vojenský hrob. O to větší důraz na jeho ochranu klade radnice západočeské metropole.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: