Kovy v Plzni mají svůj kontejner. Město rozšířilo škálu tříděných odpadů



 23. 08. 2019

Plzeň po městě rozmístilo osm nových kontejnerů na kovy. Lidé tak mohou nasbírat víc, jak loňských 400 tun kovů, které vytřídily z běžného odpadu sběrné dvory.

Již žádné kovy v plastech nebo obyčejných popelnicích. Plzeň po městě rozmístila osm šedých kontejnerů na kovy. V budoucnu se může jejich počet zvýšit.

„Dvě nádoby na kovy jsme umístili u sběrných míst ve Lhotě a v Malesicích, další dvě rovněž do zástavby rodinných domů v Radčicích a v Červeném Hrádku. Čtyři kontejnery budou testovány naopak v husté zástavbě na panelovém sídlišti v rámci Městského obvodu Plzeň 1 v ulici Sokolovská, Žlutická, Plaská a u úřadu prvního městského obvodu v ulici alej Svobody,“ řekl Otakar Horák, ředitel městské společnosti Čisté Plzně, která zde zajišťuje svoz odpadů.

Tento pilotní projekt má například pomoci lidem ve sběrných dvorech, kteří za rok 2018 vytřídili z ostatních tříditelných kontejnerů čtyři sta tun kovů. Plzeňané tak do sběrných dvorů, velkoobjemových kontejnerů nebo sběrných nádob mohou vhodit plechovky, víčka nebo zátky.

„I když se může zdát, že se v domácnosti tyto odpady vyskytují zřídka, opak je pravdou. Předností kovu je především jeho stoprocentní recyklovatelnost,“ řekl technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Do kontejnerů na kovy by se měly házet především hliníkové a železné plechovky od nápojů a potravin, kovová víčka, zátky, alobal, kancelářské svorky, staré klíče nebo drátěná ramínka. To vše a ještě víc by měli lidé před vyhozením vydělat z obalů a umýt od nadměrných nečistot.

„Prosíme zároveň občany, aby i u kontejnerů na kovy dodržovali zásadu minimalizace objemu a například plechovky od nápojů před vhozením sešlápli,“ vysvětlila Petra Paulová z Čisté Plzně.

Co do nich naopak nepatří, jsou například nápojové kartony, spreje, deodoranty se zbytky obsahu, plechovky od barev a laků, elektroodpad nebo baterie.


Autor: Lucie Pinková

V City.cz publikuji od začátku studia žurnalistiky, tedy od roku 2016. Doposud jsem nejčastěji psala o sportovních tématech, věnuji se ale i zpravodajství, převážně z Brna a Olomouce, z měst, ke kterým mám nejblíž.



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: