Loučení šampiona. Plzeň hostí poslední zápas Filipa Jíchy, nejlepšího z nejlepších




Být aspoň jednou nejlepší na světě, to je sen snad každého sportovce. Filipu Jíchovi se splnil. Legendární český házenkář se dočkal v lednu roku 2011 házenkářské nesmrtelnosti. O sedm let později se s kariérou loučí. V milované Plzni odehraje svůj poslední zápas.

Když se v České republice řekne slovo „házená“, většina lidí si ho spojí se jménem Filipa Jíchy. Těžko byste hledali větší personu svého sportu, než je právě tenhle fenomén ze západních Čech. Jenže všechno krásné jednou končí. Platí to také o kariéře házenkářské ikony.

Poslední zápas Filipa Jíchy bude hostit sportovní koloseum západních Čech - plzeňský zimní stadion. A nejen organizátoři doufají, že se do posledního místa zaplní. Větší hala na západě není.

„Varianta, že by ten zápas proběhl jinde než v mém rodném městě, absolutně nepřicházela v úvahu,“ uvedl sám Filip Jícha.

Kdyby se Jícha narodil v sousedním Německu, zřejmě by byl stejnou ikonou, jakou je v Česku například Jaromír Jágr. Tak moc populárním sportem tam házená je. O to více si vážil toho, když mohl přestoupit do THW Kiel, s nímž jsou spojeny nejslavnější okamžiky jeho bohaté kariéry.

Ani přestup do katalánské Barcelony ale nebyl krokem zpět. Jen dokreslil, čeho všeho tenhle házenkářský velikán dosáhl.

Dvakrát vyhrál Ligu mistrů, k tomu přidal sedm mistrovských titulů v Německu. Pětkrát nad hlavu pozvedl trofej za výhru německého poháru. Třikrát se radoval ze zisku superpoháru. A především se stal nejlepším házenkářem světa pro rok 2010. Když 13. ledna roku 2011 toto ocenění získal, stal se pro házenkářský svět nesmrtelným.

Nezapomenutelnou má být i plzeňská rozlučka. Takovou plejádu házenkářských osobností v této zemi ještě nikdo nikdy neviděl.

Do Plzně dorazí světové hvězdy Thierry Omeyer, Daniel Narcisse, Gudjon Valur Sigurdson, Stefan Lövgren, Kim Andersson, Kiril Lazarov, Peter Gentzel, Dominik Klein, Marcus Ahlm, Víctor Tomás či Raul de Troise.

České barvy budou zastupovat Jan Filip, Karel Nocar, Daniel Kubeš či Petr Štochl.

„Hned jsme si všichni řekli, že to nemíníme odchodit. Je to můj poslední zápas a všichni se vynasnažíme, aby měl co nejvyšší kvalitu. Jistě, drsné souboje a fauly asi fanoušci neuvidí, ale házenou na nejvyšší úrovni určitě ano,“ prohlásil Jícha v rozhovoru pro server iDnes.

Utkání odstartuje v sobotu 16. června v 17.30 na plzeňském zimním stadionu. Vstupenky v cenovém rozmezí 90 až 180 korun lze koupit na tomto portálu.

Chybět nebude ani bohatý doprovodný program. Ten bude hostit nově zrekonstruovaný areál DEPO2015 (Presslova 14), kde vyroste fanzóna. Přístupná bude od 11 do 16 hodin. Vstup do ní bude zdarma. Dospělí i děti si budou moct vyzkoušet řadu zajímavých házenkářských aktivit. Probíhat zde bude i výstava Jíchových trofejí a ve 13.30 také autogramiáda tohoto plzeňského rodáka a jeho spoluhráčů.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: