O práci plzeňských "dronařů" se zajímají v New Yorku. V Česku pomáhají policii i záchranářům



 01. 02. 2019

Drony jsou technologií budoucnosti a uplatňují se v mnoha oblastech lidských aktivit. V Plzni to pochopili a rozhodli se zařadit výuku jejich ovládání na univerzitu. Tvorbě létacích strojků si všímají i v cizině. O práci "dronařů" ze západu Čech mají zájem až v New Yorku. Na českém území pomáhají záchranářům či policistům.

Když plzeňský magistrát zřizoval úsek dronů, možná ani netušil, jak rychle úspěšný bude. Spolupráce se západočeskou univerzitou a integrovaným záchranným systémem se vyplácí. Aktivity si všímají i v zahraničí.

„Drony jsou technologií budoucnosti a město Plzeň je díky našemu úseku dronů v tomto oboru určitě nejlepší v České republice. Těší mě, že naši odborníci spolupracují se zahraničními firmami, výrazně tak pomáháme posouvat vývoj tohoto odvětví kupředu,“ uvedl primátor Martin Baxa.

Jedním z plzeňských cílů je zavedení dronů do co největšího množství oblastí lidského života. Pomáhat mají jednotlivcům i firmám.

„Například zapojení dronů do záchranných akcí výrazně ušetří čas, díky němuž lze lépe chránit osoby i majetek. Při revizi mostů pomocí dronů není zapotřebí uzavírat komunikace. Šetření probíhá za plného provozu, není potřeba člověka, jenž se spustí po laně, aby zajistil dané záznamy, takže odpadá jakékoliv riziko úrazu. Při revizi střešních konstrukcí různých výrobních hal není potřeba zastavovat provoz linky,“ vyjmenovával technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Právě na mostní revize se dronaři zaměří v letošním roce nejvíc. „Cílem je zajistit kompletní dokumentaci k danému mostu v digitalizované podobě,“ uvedl ředitel úseku dronů Ondřej Bouček.

Spolupráce dronařů  a záchranářů si všímají také v cizině. „O postupy, jak spolupracují plzeňští dronaři s českou policií, se zajímá i newyorská policie,“ pochvaloval si Bouček.

Drony jsou využívány při hledání pohřešovaných osob či při fotbalových zápasech. Nechybí ale ani u dalších akcí, do kterých složky integrovaného záchranného systému vyráží.

„V poslední době jsme pomáhali například u požáru ubytovny na Karlově, při cvičení záchranných jednotek před otevřením nejdelšího českého železničního tunelu Ejpovice, při pádu vrtulníku na Borech, u spadlého domu u mostu Milénia či při hledání ženy v lesích u Tachova,“ dodal na závěr ředitel úseku dronů.

Program Drony lze studovat na Západočeské univerzitě v Plzni. Jedná se o certifikovaný a mezifakultní projekt.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: