Okolo cyklokempu Ostende padnou stromy k zemi, místo nich vyroste nový les




Rekreační oblast Ostende u Velkého Boleveckého rybníka omládne. Alespoň co se týče lesního porostu. Plzeň se rozhodla obměnit letité stromy v přilehlém lese. Nemocné kusy nahradí nové mladé.

Revitalizace lesa začne vytěžením starých a nemocných stromů, které se stávají nebezpečnými pro návštěvníky rekreační oblasti. Po vymýcení pracovníci Městských lesů Plzeň zahájí výsadbu nových sazenic. Do patnácti let by pak na tomto místě měl vyrůst nový a mladý les.

Obnova se týká 80 až 120 let starých stromů, které jsou již náchylné na různé choroby, případně jsou nemocné. V dané lokalitě se nyní nachází především borovice. Po odtěžení zde dojde ke kombinaci borovic a dubů, která se dle Richarda Havelky ze Správy veřejného statku města Plzně v minulosti osvědčila.

Začátkem března se začne těžit harvestorovou technologií. To znamená, že přijede těžební stroj, který strom nejen pokácí, ale také ho odvětví a nařeže na kusy.

„Pracoviště bude označeno, ale přesto bude třeba dbát zvýšené opatrnosti kolem míst, kde bude probíhat těžební činnost. Apeluji na návštěvníky, aby nevstupovali do pracovních prostorů strojů a na skládky dřeva v okolí, na nichž bude uloženo přibližně 300 metrů krychlových dřeva,“ upozornil Richard Havelka.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: