V Plzni odstartovaly Slavnosti svobody. Studenti nadšeně tleskali veteránům z Ameriky a Belgie




Hrdinové dorazili zpět do Plzně. Desítka vojáků, která v roce 1945 nasazovala své životy, aby osvobodila Československo, respektive západní Čechy, dorazila zpět na místo činu. Šest Američanů a čtyři Belgičané si vyslechli mohutný poslech studentů, kteří je přivítali v sále Měšťanské besedy.

„Nedokážu dost dobře vyjádřit slovy, jak moc si vážím toho, jak nás tu vždy přivítáte. V roce 1945 jsme byli mladí a blbí. Byli jsme neporazitelní, to jsme si mysleli. Chtěl bych říct, že si velmi vážím přítomnosti vás mladých lidí, protože pokud vy neponesete dál poselství toho, co my jsme zažili, tak bude navždy ztraceno,“ komentoval na úvod 93letý George Thompson. Ten se staral o vůz samotného generála Pattona.

Veterán navázal na slova primátora Baxy, jenž vzácné hosty přivítal před studenty: „Máme vzácnou příležitost se setkat s těmi, kteří přímo vytvářeli dané události. V roce 1945 byli jen o něco málo starší, než jste nyní vy. Účastnili se těžkých bojů, neváhali a před 74 lety nám přinesli svobodu.“ Váleční hrdinové pak studentům vyprávěli své vzpomínky.

Není to ale jen povídání s veterány, čím jsou pro návštěvníky atraktivní plzeňské slavnosti. Chybět nebude ani ukázka vojenské techniky, vzpomínkové akty či koncerty. Tradičně nejoblíbenější je přehlídka Convoy of Liberty. Ta proběhne v neděli 5. května. Průvod odstartuje v 11 hodin ze Sukovy ulice. Na náměstí Republiky pak přijede ve 12.30.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: