Manželé zachránili dusícího se motorkáře. Berou ho teď skoro jako syna



 02. 08. 2017

Nehoda motorkáře u viaduktu ve Starém Plzenci by nejspíš skončila tragicky, nebýt pohotového zásahu manželů Zuzany a Martina Kotýků. Ti motorkáře, který visel za helmu a dusil se vyprostili a tím mu zachránili život. Nyní díky tomu získali titul Gentlemani silnic.

Ten den se jim asi navždy zapíše do paměti, stejně jako devatenáctiletému motorkáři, který vloni 19. dubna se svým strojem narazil do železničního viaduktu u Starého Plzence. Shodou náhod se tudy vracela z výletu rodina Kotýkových, a to mladíkovi zachránilo život. 

Při projíždění Starým Plzencem si Zuzana Kotýková všimla osamocené motorky. A nebyla jistá, jestli tam náhodou i někdo neleží. „Za námi jela spousta aut, nikdo však nereagoval. Mně to ale nedalo, tak jsme se asi po kilometru otočili. Když jsme přijeli blíž, viděla jsem už, že je zle,“ líčí první okamžiky záchrany mladého muže.

Kolemjedoucí řidiči nereagovali
V té chvíli kolem nich projížděli další řidiči, ale nikdo nezastavil, aby jim pomohl. Společně se svou ženou přispěchal ke zraněnému Martin Kotýk. 

„Motorkář se škrtil na vlastní helmě, řídítka měl zaklíněná v hledí, manželka se mu snažila klip odepnout, ale nedařilo se,“ popisuje.

Martin Kotýk mezitím zavolal záchranáře a běžel do auta pro nůž. „Předal jsem manželce telefon a pokoušel se mu popruh u helmy odříznout. Měl ale tak oteklou hlavu, že to nešlo. Navíc se začínal dusit. Nakonec se mi podařilo klip odlámat,“ dodal k dramatickému příběhu.

Zraněný motorkář se poté nadechl a manželé vyčkali do příjezdu sanitky. Na místě tam s nimi byla i jejich dvanáctiletá dcera Julie, která se běžela do okolí zeptat místních na názvy ulic, aby je tak mohli záchranáři najít. 

 „Dcera z toho byla v šoku, ani jsme nevěděli, jestli to ten hoch přežije,“ vzpomíná Martin Kotýk. Jeho žena Zuzana  se pak dozvěděla o mladíkově stavu přes sociální síť: „Kamarádka to někde viděla, tak mi hned psala. Zjistili jsme, že přišel o slezinu, ale naštěstí to přežil. Když hocha pustili z nemocnice, tak nás přijel s rodiči navštívit a poděkovat nám," vypověděla profesí učitelka. Jak se ukázalo se, vyučuje na stejné střední škole, kterou zachráněný hoch navštěvuje.

Mladého motorkáře zachránce zaměstnal ve firmě
Osudy zachránců a mladíka se však propojily i nadále. "Manžel měl u sebe ve firmě volné místo s jeho zaměřením. Napadlo mě, že by u manžela po dokončení školy mohl pracovat,“ dodala.

Martin Kotýk rád souhlasil a mladík k němu skutečně později do firmy nastoupil: „Propojilo nás to, jsem šťastný, že to tak dopadlo. Dominika teď beru skoro jako syna,“ uzavřel Martin Kotýk.

A zachráncům se v úterý dostalo odměny a poděkování i od policistů, když jim zástupci Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje udělili 128. a 129. titul Gentlemana silnic.


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: