FOTO: Hřbitov ze 13. století se vzácnými hrobkami bude po opravě přístupný




Hřbitov v Roudné, kde odpočívá řada významných plzeňských osobností, má za sebou kompletní rekonstrukci a od dubna bude otevřen pro návštěvníky. Volně přístupný bude každou první středu v měsíci.

Dosavadní opravy hřbitova přišly na 12,8 milionů korun. Místo posledního odpočinku řady významných lidí z Plzeňska, těsně přiléhající ke kostelu Všech svatých, bylo vybudovaného ve 13. století. Dlouho však bylo uzavřeno.

Podle Petra Náhlíka, náměstka plzeňského primátora, však opravy i nadále pokračují. Dočkají se jich náhrobky, hrobová pole a přibýt mají také informační cedule. Dosud se podařilo zrekonstruovat obvodovou zeď, márnici, centrální kříž či upravit zeleň.

„Na hřbitově se nachází hrobka významné měšťanské rodiny Rohrerovy, která se zasloužila o výsadbu veřejného sadu v místech za dnešní Kollárovou ulicí, renovovaná hrobka rodiny Emanuela Klotze, majitelů cihelen, stavebních a železářských firem nebo novodobý náhrobek připomínající rodinu Brožíkových, vlastníků významné továrny na kočáry,“ vyjmenovala Irena Tolarová ze Správy veřejného statku města Plzně.

Hřbitov bude přístupný každou první středu v měsíci, a to vždy od 9 do 18 hodin. Otevřen bude od dubna do října. V ostatních dnech pouze po domluvě se správcem. Vstup je volný.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: