FOTO: Skoro 400 let starý mariánský sloup v Plzni zkoumají odborníci, dočká se opravy




Detailní průzkum mariánského sloupu na plzeňském náměstí Republiky bude prováděn do konce dubna. Výsledky poslouží jako základ pro restaurátorské plány. Pak město vypíše výběrové řízení na celkovou rekonstrukci.

Když v roce 1681 plzeňská městská rada vztyčila mariánský sloup jako poděkování za skončení morové epidemie, možná ani sama netušila, jak dlouho bude zdobit náměstí Republiky. Protože však byl v historii několikrát opravován, stojí dodnes. A nyní je středem zájmu restaurátorů znovu.

V průběhu dubna budou restaurátoři zjišťovat aktuální stav sloupu, jenž je na mnoha místech poškozen. Výsledky průzkumu pak budou v rámci restaurátorského záměru  podkladem pro výběrové řízení na kompletní obnovu.

„Vzhledem k tomu, že oprava bude nákladná a odhaduje se přibližně na dva miliony korun, bude rozložena do dvou až tří let. Začít by se mělo v příštím roce. Jako první se bude zřejmě restaurovat sloup spolu s hlavicí a sochou Madony,“ uvedla Ilona Pelíšková ze Správy veřejného statku města Plzně.

Poslední kompletní oprava sloupu proběhla v letech 1985-1987. Konzervační zásah v roce 2006 pak prodloužil jeho životnost.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: