FOTO: Pylony památníku jsou na místě. Za týden Plzní znovu zazní Díky, Ameriko!



 26. 04. 2018

Konec spekulací a vymýšlení spikleneckých teorií o politickém pozadí odstranění památníku Díky, Ameriko! Ten se po dvou letech podařilo obnovit. Nyní jsou do země zasazeny pylony. Ve čtvrtek 3. května bude slavnostně odhalen v plné kráse a zbrusu novém kabátě.

Když se v roce 2016 Plzeň loučila s popraskaným památníkem Díky, Ameriko!, množily se všemožné teorie o politickém pozadí akce a směřování naší země na východ. Teď už bude spekulacím konec. Západočeská metropole, hrdá na to, že jako jediná v České republice byla osvobozena americkou armádou pod velením generála Pattona, se památníku znovu dočká.

„Jsem rád, že se nám po dvou letech podařilo obnovit památník, který jsme museli nechat odstranit kvůli popraskání původních žulových kvádrů. Těší mě rovněž, že nové pylony vypadají jako ty původní,“ pochvaloval si náměstek primátora Pavel Šindelář.

Nový památník přišel město na deset milionů korun. Slavnostního odhalení se dočká 3. května. O tři dny později se právě u památníku bude konat hlavní pietní akt Slavností svobody.

Nyní jsou do země zasazeny pylony, dále proběhnou doplňkové akce jako čištění, dláždění okolí, úprava osvětlení a zeleně. Do slavnostního odhalení bude okolí z bezpečnostních důvodů uzavřeno.

Žulové bloky dovezené z Francie opracovala česká firma z Příbrami.

   


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: