FOTO: V plzeňské zoo poprvé odchovali nejjedovatějšího hada v Evropě



 03. 07. 2018

V plzeňské zoo se chovatelům podařilo odchovat nejjedovatějšího evropského hada, zmiji milóskou neboli Schweizerovu. Po sedmi letech chovu přišla na svět dvě mláďata. Kromě toho se v plzeňské zoo z vajec plazů vylíhlo i osm chřestýšů arubských.

Za tři roky, od otevření takzvaného Království jedu v roce 2015, se v plzeňské zoo rozmnožilo už deset druhů jedovatých hadů, z toho čtyři opakovaně. Mezi poslední přírůstky patří i nejjedovatější druh hada v Evropě. 

"Zmije milóská neboli Schweizerova pochází ze souostroví Kyklady. Dospělé jedince chová plzeňská zoo v expozici Mediteraneum. Po sedmi letech chovu přišla na svět první dvě mláďata. Celkem zde máme sedm dospělých jedinc," uvedl mluvčí plzeňské zoologické zahrady Martin Vobruba. V celé Evropě tento druh hada chová osm institucí.

Před dvěma měsíci se v plzeňské zahradě vylíhlo také osm chřestýšů arubských, který je endemitem stejnojmenných ostrovů u pobřeží Venezuely. V Evropě jej nyní chovají dle webu zootierliste.de jen čtyři zoo.

Mláďata, která přišla na svět přímo v expozici, jsou nyní v chovatelském zázemí. Koncem léta je chovatelé plánují  ukázat návštěvníkům v Království jedu.


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: