Plzeň bude mít nový terminál a tramvajovou trať za skoro půl miliardy



 23. 08. 2018

Západočeská metropole do konce roku 2020 bude mít dalších 1,3 kilometru tramvajové trati. Ta povede od křižovatky Klatovská přes Kaplířovu a ulici U Borského parku po ulici U Letiště, a to včetně přemostění silnice I/27. Ve čtvrtek podepsal primátor Plzně Martin Zrzavecký smlouvu s firmou, která se výstavby zhostí. Součástí projektu je také vybudování nového terminálu městské hromadné dopravy v Dobřanské ulici i další práce.

Nová tramvajová trať zamíří na Borská pole. Stavba tramvajové trati má pomoci vyřešit dopravu v rozvíjející se živé čtvrti Borská pole. Lokalitu zatím obsluhují pouze autobusy a jedna linka trolejbusu. Po vybudování tratě nebudou muset lidé přestupovat při cestách z centra k univerzitě a odpadne nárazové přetížení autobusů.

„Prodloužení tramvajové trati jsme připravovali tři volební období. Pevně věřím, že tato stavba bude sloužit k rozvoji Borských polí a také především zpříjemní cestování studentům do kampusu Západočeské univerzity,“ uvedl při podpisu smlouvy primátor Martin Zrzavecký.

Investice výrazně promění celou část města. Jen do získání pozemků investovala plzeňská radnice kolem 170 milionů korun.

Na novém úseku trati vzniknou tři zastávky, a to u úřadu práce, před přemostěním silnice I/27 a na konečné. Kromě trati a nového terminálu v Dobřanské ulici je součástí projektu také odstranění napojení trati do původní tramvajové smyčky v ulici U Borského parku.

Také dojde na přestavbu světelně řízené křižovatky Klatovská – Kaplířova – U Borského parku a změní se také křižovatka ulice Kaplířova a Dobřanské ulice na okružní křižovatku.

Na místě bývalých kasáren pak vznikne nové parkoviště. A další stavební úpravy vyplývající z nové dispozice ulic Klatovská, U Borského parku, Kaplířova, Dobřanská a U Letiště.

To celé vyjde na bezmála půl miliardy korun. „Nabídku do zadávacího řízení podalo pět firem, vítězná nabídka je o zhruba 16,3 milionu korun nižší, než byl městem stanovený limit,“ řekl technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Staveniště bude sdružení firem, které ve výběrovém řízená uspělo, předáno 3. září, následně se začne se stavbou a v roce 2020 by mělo být hotovo.

Městu se na akci podařilo získat dotace z fondů Evropské unie. Dotace pokryje 60 procent nákladů.


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: