FOTO: Do plzeňské zoo dorazil hroch Hugo, čekají tam na něj nevěsty




Nového obyvatele má od pátečního dopoledne plzeňská zoologická zahrada. Krátce před polednem do zoo přicestoval hrošík liberijský Hugo z rodné zoo Bristol. Až dospěje, stane se partnerem pro dvě samice Monicu a Pompe.

Teprve dvouletý hrošík dorazil do Plzně na zvláštní misi. Až dospěje, stane se partnerem pro dvacetiletou Monicu (20) a ještě o sedm let starší samici Pompe. "Ty mu byly vybrány jako partnerky na doporučení od koordinátorky Evropského záchranného programu," uvedl mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba.

Plzeňská zoo chová hrošíky od roku 2010, jako jedna ze čtyř tuzemských zoo v současnosti. "Venkovní expozice jim umožňuje plavat velkou vodní nádrží i pást se na ostrově opic gueréz angolských,"přiblížil mluvčí zahrady.  

Hrošík Liberijský byl objeven až počátkem 20. století, do té doby byl znám jen z fosilních pozůstatků z pravěku. Africký pralesní savec je samotářem a proto žijí dospělí jedinci v zoo odděleně. Velký příbuzný – hroch obojživelný – dosud nikdy nebyl v plzeňské zoo chován.

A hrošík liberijský letos v srpnu cestoval i z Plzně, když se vydala samice Adéla z rodné zoo do nového domova. "Zatím první a zároveň jediný hrošík liberijský narozený v Zoo Plzeň odjel v noci z 28. na 29. srpna do nového domova v Loro Parque na ostrově Tenerife," připomněl mluvčí zahrady. 

Po téměř roční přípravě se dlouhý transport podařil bez problémů a téměř čtyřletá Adéla dorazila po několikahodinovém letu bezpečně na Tenerife. "Tam na ní čekal úplně nově postavený pavilon s krásným venkovním bazénem a spoustou zeleně kolem. Spolu s Adélou dlouhou cestu z Frankfurtského letiště absolvovala i o rok mladší samička Malela z Tierparku  Chemnitz, která bude obývat sousední výběh," řekl mluvčí Vobruba.

Hrošíci však pro zoo v Plzni neznamenají letos jen radost. "Po dlouhodobých zdravotních problémech jsme se museli v srpnu rozhodnout k utracení samce hrošíka, třiatřicetiletého Leipiho, otce Adély. Leipi dlouhodobě ztrácel na váze, v posledních několika letech prodělal několik infekcí zažívacího traktu a během letošní zimy měl závažnější problémy, z kterých se úplně nezotavil," dodal mluvčí zoologické zahrady v Plzni. 

Při vyšetření bylo zjištěno selhání ledvin a na žaludku byl při pitvě nalezen nádor. A právě Hugo jej na doporučení koordinátorky v budoucnu nahradí.


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: