FOTO: Plzeň přestaví brownfield na vědeckotechnický park pro mladé firmy



 19. 03. 2019

Rekonstrukcí dvou budov a souvisejících ploch v areálu Světovaru na Slovanech by měl v budoucnu vzniknout vědeckotechnický park pro inovační firmy Tech Tower. Celkové náklady včetně DPH jsou odhadnuty na 455 milionů korun. Až polovinu investice by mohla radnice uhradit z dotací.

„V areálu Světovaru chceme vybudovat rekonstrukcí dvou budov, které jsou v současnosti budovami typu brownfield, a přilehlých ploch zázemí vědeckotechnického parku pro inovační firmy, jenž by byl v budoucnu označen jako Tech Tower,“ uvedl technický náměstek Pavel Šindelář.

Tech Tower by měl sloužit jako pro vybrané inovační firmy s vysokým potenciálem růstu. „Budou podporovány také začínající firmy a mladí podnikatelé,“ dodal Šindelář.

„V bývalé vile v areálu plány počítají se zázemím pro dětskou skupinu tamních zaměstnanců. Dál brownfield nabídne kancelářské prostory pro inkubované start-upy z Cukrovarské ulice 20. V bývalých ležáckých sklepech vzniknou kanceláře, prototypové dílny, konferenční sál, zasedací místnosti, vodní testovací nádrž speciálních dronů do vody včetně stravovacích prostor s kuchyňským zázemím," uvedl náměstek.

„S tím souvisí vybudování kompletní infrastruktury – kanalizace, vodovodu, komunikací, parkoviště, zeleně, venkovního mobiliáře a trafostanice,“ dodal Šindelář.

Radnice plánuje jakousi líheň se zaměřením například na robotiku, umělou inteligenci, virtuální realitu a vývoj hardwaru a softwaru. Zaměstnanci těchto společností budou mít v areálu i zázemí v podobě stravování.

Projekt počítá i se spoluprací s univerzitami. „Odhad nákladů na přípravu a realizaci projektu Tech Toweru Světovar je 455,4 milionu korun včetně DPH,“ dodal náměstek Šindelář s tím, že v roce 2021 by mohl být areál dokončen a uveden do provozu.  

Plzeňští zastupitelé schválili podání žádosti o dotaci a v souvislosti s tím schválili blokaci finančních prostředků ve Fondu města Plzně pro spolufinancování projektu Tech Toweru ve výši 455 milionů korun, finance budou uvolněny pouze v případě schválení přijetí dotace.


Autor: ( red )



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: