Památky se probudily ze zimního spánku. Plzeň se vrátí do časů sametové revoluce



 01. 04. 2019

Šedivá byla Plzeň v dobách hluboké totality. Do zašlých časů nyní zájemce zavedou speciální prohlídky západočeské metropole. Ty se konají také jako součást oslav třiceti let od sametové revoluce. Nový kabát si díky tomu oblékne například muzeum Patton Memorial.

Již třicet let je Česko, respektive tehdejší Československo, svobodnou zemí. Platí to pochopitelně i pro Plzeň. Ta se proto letos rozhodla uctít tuto událost tematicky zaměřenými prohlídkami města. Ty ponesou označení retro a budou zaměřeny na vzhled a fungování města za dob komunistické totality.

„Naši průvodci se tentokrát zaměří na to, jak Plzeň vypadala a jak se v ní žilo v době socialismu. Premiéru plánujeme na konec května,“ lákala ředitelka Plzeň Turismu Zuzana Koubíková.

Synagoga, park, zahrada

Nebudou to ale jen retro procházky městem, kvůli kterým stojí za to do světového hlavního města piva přijet. Po zimní přestávce své brány znovu otevírá DinoPark, muzeum církevního umění, meditační a Luftova zahrada či stará synagoga.

Novinkou bude expozice v muzeu Patton Memorial Pilsen. To otevře v rámci konání tradičních Slavností svobody. „Prostor muzea zůstává rozlohou stejný, nicméně nabídne širší pohled na historii osvobození města Plzně a regionu v souvislosti s vyloděním spojenců v Normandii,“ popisoval kurátor Ivan Rollinger.

Vstřícným krokem je pro turisty také možnost platby kartou v turistickém informačním centru.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: