FOTO: Počítače z Plzně pomohou v Keni. Stará technika poslouží dětem z chudých rodin



 26. 04. 2019

Šest let staré počítače, které by v Česku zůstaly vyřazené, případně ekologicky zlikvidované, najdou nové využití. Plzeňská radnice předvedla velkorysé gesto a sedmdesát strojů plus příslušenství poslala do keňského centra Ostrov Naděje. To se stará o pět stovek chudých dětí a studentů. Díky této technice vznikla v komunitním centru i nová učebna.

Buď by byly v Česku odprodané lidem, nebo by v horším případě skončily nevyužité někde ve skladu, kde by se na ně prášilo. A protože zájem ze strany lidí o odkup zdaleka není tak vysoký, jako nabídka techniky na prodej ze strany města, tak najde jiné využití. Vyřazené počítače i s příslušenstvím jako jsou například sluchátka, flash disky či kabely teď pomohou v rozvoji Afriky. V Česku by je radnice západočeské metropole musela ekologicky zlikvidovat.

„Jsem velice rád, že se technika dostala tam, kde opravdu pomáhá. Přeji všem, kteří na počítačích budou pracovat, aby si odnesli maximum znalostí. To, co se nám zdá jako samozřejmost, může pro druhého znamenat velký posun k získání zaměstnání a zajištění potřebné životní úrovně,“ komentoval aktivitu plzeňský primátor Martin Baxa.

Do východoafrické země poputuje celkem sedmdesát počítačů. Vzhledem k jejich množství, vzdálenosti a řadě omezení v podobě cel, trval celý proces půl roku. „Do Plzně dojížděl také dobrovolník, jenž přímo v Keni zaučuje lektory, kteří pak dál předávají vědomosti,“ uvedla radní Lucie Kantorová. Stroje byly přizpůsobeny pro využívání v anglickém jazyce.

A nadšeni jsou z nich také příjemci. Ti si daru z Česka nesmírně váží. „Velice si vážíme iniciativy Plzně, která nám poskytla použitou techniku pro naše komunitní centrum v Keni, kde se staráme o děti a studenty z velmi chudých poměrů v rámci našeho sirotčince, mateřské, základní a střední školy. Velké díky za tento velkorysý dar i mimořádnou ochotu a veškerou pomoc,“ prohlásila Dana Feminová z centra Narovinu.

Spolupráce by navíc mohla pokračovat i v budoucnu. Pokud se keňské straně podaří vytvořit připojení k internetu, pak by ráda utvořila "most" mezi keňskými a západočeskými studenty.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: