FOTO: Oprava Rooseveltova mostu v centru Plzně na 4 měsíce zkomplikuje dopravu




Rooseveltův most spojující čtvrť Roudnou s centrem Plzně čeká rozsáhlá oprava, která obnáší na čtyři měsíce dopravní omezení a uzavírky pro řidiče i pěší. Cesta přes řeku Mži povede po náhradní trase. Dílo by mělo být hotovo do konce listopadu: kamenná pásková dlažba by měla být zachována.

Po dobu opravy Rooseveltova mostu budou muset řidiči zvolit na druhý břeh řeky Mže jinou cestu. „V první etapě oprav bude most zcela uzavřen pro veškerou dopravu kromě MHD, provoz bude veden po objízdné trase, tedy přes most generála Pattona, a to od 13. května do 30. června. Ve druhé etapě bude most zcela uzavřen pro veškerou dopravu, provoz bude veden po objízdné trase, a to od 1. července do 28. srpna,“ přiblížil Martin Lukeš ze Správy veřejného statku města Plzně.

 Dále se počítá s omezeními i v ulici Tyršova pod mostem. "Bude uzavřen jeden jízdní pás pod mostem a provoz převeden do protisměru, a to od 15. května do 15. června první polovina vozovky, od 16. června do 16. července druhá polovina vozovky," dodal Lukeš.

„Omezeny a uzavřeny budou také chodníky. Od 10. dubna do 30. června budou neprůchodné částečně, od 1. července do 15. července se počítá s úplnou uzavírkou, od 15. července do 17. listopadu budou opět neprůchodné částečně,“ doplnil Martin Lukeš. Zároveň upozornil, že uvedené termíny uzavírek se mohou měnit dle postupu stavebních prací. 
  
„Uvědomujeme si, že stavební práce přinesou obyvatelům Plzně značné komplikace, ale oprava tohoto důležitého mostu je skutečně nezbytná," uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule.  

"Prosíme o pochopení a trpělivost. Pokud je to jen trochu možné, měli by lidé využívat co nejvíce veřejnou městskou dopravu, a to zejména v květnu a červnu,“ vyzval. 

Tři části

Rooseveltův most se skládá ze tří částí, které mají rozdílné technické řešení. Směrem od centra je to mimoúrovňové křížení s Tyršovou ulicí, dále je to estakáda nad ulicemi Truhlářská a Kamenická a nakonec most přes řeku Mži.

„Na celém mostě, tedy v části přes Tyršovu ulici, estakádě a mostě přes Mži budou obnoveny vnější železobetonové římsy a části chodníků.  Pokud to bude možné, instaluje se částečně zpátky kamenná pásková dlažba s tím, že se poškozené díly dlažby vymění. Bude opraveno zábradlí a ošetřeno novým protikorozním nátěrem a kompletně obnoven povrch vozovky,“ popsal Martin Lukeš. 

Při opravě mostu budou vyměněny stávající dožilé mostní závěry, které most spojují s břehy. U mostu přes Mži provedou řemeslníci výměnu poškozených částí kamenného obkladu a celou konstrukci rovněž nově natřou. Opraví také schodiště z mostu směrem do Kamenické ulice.

Kompletní rekonstrukce mostu vyjde na 25 milionů včetně daně a měla by být dokončena do konce listopadu letošního roku.


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: