Nepopulárním "botičkám" v Plzni odzvonilo. Kdo nezaplatí parkování, dostane obsílku



 27. 06. 2019

Zóna placeného stání A v Plzni se na čas promění na místo testování nového projektu. Ten zruší nasazování botiček autům, jejichž majitelé nezaplatili za parkování. Město totiž dvacet parkovacích automatů dovybaví klávesnicemi pro zadávání registračních značek.

Plzeňští policisté již nebudou nasazovat a sundávat botičky provinilým řidičům, kteří neuhradili parkování. Alespoň prozatím. Město chce totiž nastartovat pilotní projekt, kterým změní způsob kontroly úhrady parkovného.

Změna se bude týkat dvaceti automatů v parkovací zóně A v historickém jádru města. „V ní je nyní 334 zpoplatněných stání ve smíšeném režimu, tedy parkování s kartou nebo s parkovacím lístkem a 90 stání v modrých zónách, tedy pouze pro držitele karet, celkem tedy 424 stání. V této zóně půjde v parkovacích automatech zaplatit parkovné jen po předchozím zadání registrační značky,“ řekl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule.

Kontrola se bude provádět pomocí speciální aplikace, která zjistí, zda řidiř za svůj vůz zaplatil, nebo zda již překročil zaplacenou dobu stání. Pokud parkování neuhradil, nebo dobu stání překročil, systém vygeneruje provozovatele vozidla, jeho identifikaci pošle magistrátu a ten jej obešle s výzvou k úhradě pokuty.

Nový systém však město spustí nejpozději 1. února 2020. Pokud se osvědčí, rozšíří jej i do dalších zón placeného stání. „To má výhodu v tom, že člověk, který se zdrží a překročí zaplacené parkovné, nebude muset dobíhat k automatu, ale jen prostřednictvím aplikace si parkovné prodlouží,“ doplnil Vozobule. Tento systém je tedy základním kamenem k budoucí platbě parkování online.


Autor: Lucie Pinková

V City.cz publikuji od začátku studia žurnalistiky, tedy od roku 2016. Doposud jsem nejčastěji psala o sportovních tématech, věnuji se ale i zpravodajství, převážně z Brna a Olomouce, z měst, ke kterým mám nejblíž.



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: