FOTO: Bolevák a Ostende v novém. Přibudou stromy i lavičky, pláž bude větší




Stále více vyhledávaná rekreační oblast u plzeňských Boleveckých rybníků se má změnit. Komfortnější podmínky pro návštěvníky mají zajistit například rozšíření pláže, nebo nahrazení starých budov.

V horkých letních dnech málokdo nezamíří k vodě. Plzeňští obyvatelé využívají stále více oblasti Velkého Boleveckého rybníku, která má nyní projít změnami. Již nyní se mohou návštěvníci těšit na novou podobu největší pláže Velkého Boleveckého rybníku a okolí Ostende. V rámci rekultivace má město vysadit stromy, vybudovat hřiště pro plážový volejbal a pro děti. Město počítá také s rozšířením samotné pláže a louky.

„Revitalizace Ostende vychází ze současné podoby. Studie navrhuje vytvořit místo s kvalitními přírodními plochami a plochami pro rekreaci a sport místních obyvatel i návštěvníků z jiných částí města,“ řekl technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

S loukou se změní i terasy, které jsou dle studie navrženy jako schody umožňující pohodlnější přístup k vodě a jako místo pro odpočinek a posezení s výhledem na rybník.

„Na ně by pak navazovalo nové pontonové molo, které by na rozdíl od toho současného umělo reagovat na změny výšky hladiny rybníka,“ řekla ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně Irena Vostracká.

Součástí obnovy a nového pláště této lokality má být i výměna starých budov za nové. Stát zde mají nové převlékárny, sprchy a občerstvení. Zlepšit se tak má dle studie, kterou schválila Rada města Plzně zázemí návštěvníků a rozšířit nabídka služeb.

„Doplnit se mají lavičky, odpadkové koše a stojany na kola. Celý prostor bychom chtěli provázat sítí cest s dostatečným prostorem pro chodce i cyklisty,“ řekl architekt Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně Josef Váně.

Úpravy neminou ani pláž pod Bílou Horou a okolí. Současný stánek s občerstvením má nahradit nový s toaletami. „Okolí stánku by doplnila nová terasa s výhledem na Velký i Malý bolevecký rybník,“ řekla Adriana Jarošová, mluvčí Plzně.

Bolevecký rybník, ve zkratce nazývaný Bolevák, je součástí Bolevecké rybniční soustavy, z níž je největší, velikostí dosahuje 53 hektarů. Vystaven byl již roku 1460 a patří mezi nejstarší dochované rybníky v Plzeňském kraji. V jeho okolí bylo v roce 1921 zřízené jako výletní místo Ostende. Lidé jej využívají zejména pro rekreaci a vodní sporty.


Autor: Lucie Pinková

V City.cz publikuji od začátku studia žurnalistiky, tedy od roku 2016. Doposud jsem nejčastěji psala o sportovních tématech, věnuji se ale i zpravodajství, převážně z Brna a Olomouce, z měst, ke kterým mám nejblíž.



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: