FOTO: Nad Plzní kráčeli provazochodci, západočeská metropole ožívá sportem



 19. 08. 2017

V Plzni s víkendem odstartovala desetidenní Letní Sportmanie. Tu zahájili provazochodci kráčející ve výšce pětadvaceti metrů nad zemí. Na návštěvníky čeká během deseti dnů přes padesát stanovišť s nejrůznějšími sporty rozdělenými do deseti sekcí. Současně si mohou vyslechnout i nejrůznější přednášky či si nechat podepsat známé sportovce.

Procházka ve výšce 25 metrů po napnuté pásce, to byl výkon Petra Voříška a Anny Kuchařové, ze kterého se mnohým z přihlížejících tajil dech. Show byla navíc unikátní v tom, že napnutou stuhu držely z každé strany dva jeřáby. 

Ke sportu patří adrenalin a na úvod desetidenní Sportmanie s ním pořadatelé divákům nešetřili. A v dalších dnech budou moci lidé z Plzně i širokého okolí využít na padesát různyách stanovišť s desítkami sportů. 

„Doufám, že jsme pro vás na těch deset dnů připravili náročný program, krásný program a že si ho společně užijeme,“ řekl návštěvníkům při pátečním zahájení akce plzeňský primátor Martin Zrzavecký. I ten přijal výzvu - přestože se bojí výšek, překonal strach a slanil se z budovy obchodního centra Plzeň Plaza.

Ze střechy ho po laně doprovodili také radní pro oblast podpory podnikání a sportu Petr Chvojka a hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.

Sportmanii navštíví osobnosti

Do Sportmanie přijedou trojnásobný mistr světa v lezení Adam Ondra, nejsilnější muž Evropy a druhý nejsilnější muž světa Jiří Tkadlčík, sportovní psycholog Marian Jelínek, hokejista Jakub Jeřábek, mistr světa v kickboxu Petr Vondráček, biatlonoví reprezentanti Veronika Vítková a Ondřej Moravec, olympijský medailista v triatlonu Jan Řehula a další.

„Věřím, že Plzeňáci nezklamou a navštíví Sportmanii minimálně ve stejném počtu jako loni Olympijský park Plzeň, který navštívilo přes 110 tisíc lidí,“ řekl přítomným při zahájení plzeňský radní Petr Chvojka.

„Myslím si, že slovo adrenalin pro mě dostalo zase nový rozměr,“ dodal radní. A hejtman Bernard zase doufá, že se akce stane tradicí. 

Sportmanie, kterou si pro lidi připravilo na šedesát sportovních klubů z Plzně a okolá, má lidi vyzývat k pohybu.

Na návštěvníky tak po deset dní čeká přes padesát stanovišť s nejrůznějšími sporty rozdělenými do deseti sekcí. Jsou mezi nimi i lezecké a lanové centrum, fit park, střelecké,  kolektivní sporty, atletika, sporty na kolech, i třeba bojové sporty.

"Obrovským lákadlem je Jump Aréna, největší outdorová sestava trampolín v České republice, jejíž součástí je 18 trampolín a dvě dopadové jámy," dodala mluvčí plzeňské radnice Eva Barborková.

Připraven je pro Plzeňany i Fit koutek, kde si mohou děti i dospělí zacvičit aerobik, zumbu i jógu. Dojde ale i na teorii -  na lidi čekají třeba i besedy se sportovci, přednášky o zdravém životním stylu, připraveno je i každodenní ranní cvičení a další zajímavosti. 

"Návštěvníci se mohou rovněž těšit také na řadu autogramiád, například s hráči fotbalu, hokeje a házené. Kromě hlavního pódia v amfiteátru funguje také menší stage ve sportovní části za řekou, nazvaná Krašovská stage. Nabízí taneční vystoupení a sportovní exhibice, ale i hudbu," dodala mluvčí radnice. 


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: